Kravata Hrvata

kol 2, 2012 by

Kravata Hrvata

Sutivanska Udruga za očuvanje kulturne baštine „Svijet kao Cvijet“,

u sklopu Stivanskog lita 2012 godine organizira 05-og kolovoza, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti,  večer/događanje posvećeno kravati.

Projekt pod imenom KRAVATA HRVATA se izvodi iz temeljnog ljudskog prava čovjeka na razvijanje svijesti o sebi, osobnosti,  različitosti od drugih. Drugim riječima razvijanje zavičajnog  i nacionalnog identiteta. U tom procesu važnu ulogu ima  kravata kao univerzalni simbol svečanosti i uspješnosti, dostojanstva i uljudnosti, a istovremeno predstavlja epohalni hrvatski doprinos i najprepoznatljiviji primjer hrvatske pokretne baštine u svijetu.

Misao vodilja ovog izložbeno-edukativnog događanja (namjerno opetujemo) pod nazivom KRAVATA HRVATA je pitanje koliko mi sami, a koliko svijet zna o povijesti ovog odjevnog  ukrasnog dodatka, nedostatna zastupljenost kravate u turističkoj promociji Hrvatske i da li se ovaj simbol elegancije i uljudnosti povezuju uz Hrvate.

Kao odgovor je nastalo ovo događanje kojim se želi, ne samo našim gostima već i domaćima, skrenuti pozornost i podučiti ih kako povijesti tako i vezivanju/čvorovanju kravate.

Program KRAVATA HRVATA predviđa, osim spektakularnog stavljanja kravata oko vrata sutivanskih palmi duž šetnice, izložbu, dječji recital i video uradak posvećen kravati. Predviđeno je i takmičenje u brzom čvorovanju kravata na koje će se moći prijaviti svi: stari, mladi, gosti, domaći, veliki i mali.

Gotovo svi mještani su bili uključeni u prikupljanju kravata za izložbu,a u programu aktivno sudjeluju i djeca, tako da možemo reći već sada da je zamisao o širenju saznanja o kravati kao i njenoj važnosti za zavičajnu baštinu naišla na punu podršku i učešće mnogih u programu.

Vrijedne ruke stivanskih žena, pripremaju za ljubitelje slatkog kolač/tortu  u obliku kravate.

I na kraju, nisu zaboravljeni ni  ljubitelji nota drevnih i novih dalmatinskih skladbi:  nastup ženske klape „Ventula“ iz Splita.

Da se ne zaboravi: nedjelja, petog kolovoza SVI U SUTIVAN na nezaboravnu večer: KRAVATA HRVATA.

 

 

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. mate Kolak, profesor

    Izuzetan je turističko znanstveni učinak Udruge “Svijet kao cvijet”. Poglavito treba istaći samoprijegoran rad gospođe Ivna Jakšić. Nezaboravan je rad i izložbe umjetnica u izradi nakita i fotografija. Nezaboravne su ribarske večeri sa degustacijama vina i ribe. Udrugu “Svijet kao cvijet” treba predložiti za promicanje turizma kao gospodarstvene aktivnosti i poglavito Ivnu Jakšić. profesor Mate Kolak, dipl. novinar.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)