Pozlaćena godišnjica

srp 21, 2013 by

Pozlaćena godišnjica

U sjeni događanja Vanka Regule festivala ovog tjedna u Sutivanu odvijao se još jedan “vanka regule” zahvat na obnovi lukovice i križa stivanskog kampanela koji ovog ljeta slavi veliku 200-godišnjicu izgradnje.

O obilježavanju tog velikog spomena pisat ćemo još na ovim stranicama, a sada samo nekoliko riječi o tekućim radovima. Kao alternativa klasičnoj i veoma skupoj izvedbi radova pomoću skela, nekada šampionski slobodni penjač Ivica Matković i njegove kolege alpinisti poduzeli su vratolomne radove na poznatom stivanskom zvoniku. Sastrugana je crvena boja, koja se zbog svoje slabe paropropusnosti pokazala pogubnom za stanje u kupoli zvonika te je nanesena podloga za vrlo sofisticirani premaz koji odbija vodu ali ujedno propušta paru tako da zidovi dišu i ne stvara se kondenzacija koja je do sada ugrožavala stanje u unutrašnjosti zvonika.

Iskorištena je i prilika za pozlaćivanjem ukrasnih metalnih kugli na impresivnom križu koje su skinute i pozlaćene u zatvorenom prostoru a penjači su izveli još jedan nevjerovatan pothvat. Velika kugla u bazi križa koja nije mogla biti demontirana pozlaćena je na licu mjesta u skoro neljudskim uvjetima skučenosti pokreta i velike vrućine pomoću vrlo osjetljivih zlatnih listića koji se nanose specijalnom tehnikom. Penjači su odlično odradili svoj posao i stivanski zvonik sa prepoznatljivom baroknom lukovicom dočekat će ovoljetno slavlje u novom sjaju.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)