Smotra sirnica – izvještaj

svi 5, 2012 by

Smotra sirnica – izvještaj

Na uskršnji ponedjeljak u Sutivanu je uspješno održana prva “Smotra sirnica otoka Brača”, prigodna manifestacija koja je okupila predstavnike velikog broja bračkih mjesta u potrazi za očuvanim tradicijskim običajima vezanim za uskršnje blagdane. Ideja je bila uz ugodno blagdansko druženje prikupiti uzorke uskršnje pogače: sirnice ili pince, iz što više mjesta na otoku kako bi se utvrdilo koliko običaj pravljenja te tradicionalne slastice još živi po bračkim domaćinstvima, a uz to i prisjetiti se prigodnih običaja, igara i navika vezanih za veliki kršćanski blagdan Uskrs.

Na ocjenjivanje su prijavljena 23 uzorka sirnica iz 10 bračkih mjesta i to: Bola, Pučišća, Gornjeg Humca, Dola, Postira, Supetra, Miraca, Sutivana, Nerežišća i Ložišća, koje je kušala peteročlana komisija iz Bola, Pučišća, Miraca i Sutivana predvođena Željkom Blaževićem.

Paralelno sa radom žirija u čitaonici se održavao prigodni program koji je uključivao postavu izložbe unikatnih pisanica (ukrašenih jaja), vokalni nastup popularne ženske klape “Užonca” iz Bola, zabavnih igara poput borbe jajima (tuckanja) i kotrljanja jaja, dječje potrage za pisanicama, zajedničkog izglasavanja recepta za idealnu Bračku sirnicu i razgovora o nekadašnjim uskršnjim običajima otoka o kojima su govorili dr.sc. Lucija Puljak iz Pučišća i novinar Joško Nigoević iz Nerežišća.

Laskavu titulu “Uspješnog čuvara kulinarske tradicije otoka” po sudu ocjenjivača zaslužilo je ove godine mjesto Ložišća, a u stopu ga prate Mirca i Gornji Humac, dok je i među ostalim mjestima bodovna razlika vrlo mala tako da su samo nijanse odlučivale o najboljima tj. najukusnijima. Nadamo se da će idućih godina paleta sudionika i uzoraka biti još potpunija, ali i ovogodišnji skup bio je vrlo reprezentativan i zaslužio pohvale gostiju, sudionika i brojnih posjetitelja.

Organizaciju manifestacije koja se održala u prostorijama Narodne knjižnice potpisuje više stivanskih udruga i pojedinaca od kojih posebno po brojnosti i angažmanu treba istaknuti aktivnu ekološku udrugu “Svijet kao cvijet”. Linkovi: <Slobodna Dalmacija> <Žena.hr>

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)