Vunene čarolije

svi 15, 2012 by

Vunene čarolije

Iako zanimljiva prezentacija rada creske udruge RUTA i njihovih rukotvorina nije probudila preveliki interes poslovično uspavane i nezainteresirane stivanske zajednice u petak navečer, radionica koja je održana sa djecom u ponedjeljak ujutro 14. svibnja bila je pun pogodak.

U organizaciji udruge Svijet kao cvijet i uz potporu Osnovne škole Supetar i stivanskih učiteljica, svi razredi stivanske područne škole sudjelovali su u poučnoj i atraktivnoj radionici u prostorijama knjižnice.

Udruga RUTA već godinama unaprjeđuje društveni, kulturni, ekološki i turistički identitet mjesta i otoka Cresa. Između ostalih aktivnosti nastoji oživjeti i očuvati stare tradicije, zanate i znanja, potaći proizvodnju i uporabu zdrave hrane, promicati umjetničko i kreativno izražavanje članova i tako poboljšati njihovu materijalnu i duhovnu situaciju, te svime time ujedno doprinjeti ukupnoj kvaliteti otočke turističke ponude. Glavne aktivnosti vezane su za ovčju vunu od koje tehnikamama filcanja i tkanja izrađuju čarobne ukrasne i uporabne predmete.

Stivanska djeca okusila su na kratko užitke rada sa vunom u sapunanju, oblikovanju, sušenju, te završnom dekoriranju cvijetova koje su samostalno izradili, a usput su i naučili ponešto o potrebi uklanjanja otpadne vune iz okoliša i mogućnostima njene prerade i korisne uporabe.

Posebna zahvala ide svestranoj voditeljici udruge RUTA Vesni Jakić koja i sama ima bračke korijene, uz želje za daljnji uspješan rad.

Više fotografija pogledajte u foto albumu…

 

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)