Zelena čistka

svi 5, 2012 by

Zelena čistka

Uprkos najboljim namjerama i trudu koordinatora akcije, bračke lokalne samouprave nisu zadovoljavajuće reagirale na građansku inicijativu ZELENA ČISTKA – Jedan dan za čisti okoliš, koja se danas, 21. travnja održavala širom Hrvatske.

Niti jedna upravna ili komunalna institucija sa otoka Brača nije prijavila svoje sudjelovanje u akciji, niti osigurala logistiku i mehanizaciju potrebnu da se propisno sanira otpad prikupljen sa divljih odlagališta kojih na otoku Braču ima bezbroj.

To je uglavnom razlog da se otočka čistka svela na volonterske akcije raznih udruga i nekoliko osnovnih i srednjih škola na otoku koje su očistile ili počele sa čišćenjem manje tehnički zahtjevnih punktova poput plaža, parkova i okoliša škola.

U Sutivanu akciji se odazvala područna Osnovna škola koja je pod vodstvom učiteljice i uz pomoć nekolicine roditelja i članova udruge Svijet kao cvijet, poduzela čišćenje najfrekventnije mjesne plaže Bunta, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Ova akcija pokazala se uspješnom u nizu zemalja širom svijeta, a kako se u Hrvatskoj održava po prvi put nadajmo se da će iduće godine efekti biti vidljiviji, podrška lokalnih institucija veća, a svijest za potrebom očuvanja okoliša kod svekolikog pučanstva izraženija.

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)