Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 14, 2012

Liker od maslina

Liker od maslina

Sigurno ste probali razne rakije i likere koje naše bračke domaćice i domaćini pripremaju. Od rogača, od lovora, od ruže, od oraha, od koromača, od raznih trava, od kaduje i sl. Ali jeste li ikad probali LIKER od CRNIH ZRELIH MASLINA !!

Tajnu za pripravljanje ovog neobičnog i izuzetno ukusnog likera povjerio nam je naš otočanin iz Milne Matko Bonačić-Protti (tel: 021636137), sa odobrenjem da je objavimo na našim stranicama.
Dakle: potrebna je 1l rakije, 50dkg zdravih, zrelih, krupnih crnih maslina, 40dkg šećera, kora od jednog limuna, kora od 1 naranče, kora od 1 grejpfruta (sve tanko oljušteno sa vanjskog dijela ploda), 8-10 klinčića. Sve skupa se pomiješa u veću teglu od 2-3 litre sa velikim otvorom i treba da odstoji 40 dana. Češće treba promiješati, osobito prvih 5-6 dana da se otopi šećer, a i inače da se svi sastojci međusobno prožmu. Teglu držati zatvorenu, pokrivenu spomenutih 40 dana. Zatim filtrirati kroz finu gazu (2-3 sloja) zatim dobro začepiti i ostaviti da stoji i sazrije oko 6 (šest) mjeseci !! Najbolje je staviti liker u bocu od 2 litre, jer likera bude oko 1,6 litara.

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)