Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on kol 16, 2012

Noć Hrapoćuše – najava

Noć Hrapoćuše – najava

U organizaciji dolske Udruge za zaštitu starina, kulture i starih običaja  „Hrapoćuša“, Centra za kulturu Brač i Turističke zajednice općine Postira danas se u  Dolu na Braču održava treća „Noć hrapoćuše“.

 

Ovogodišnja manifestacija u znaku je proglašenja dolske torte hrapoćuše kulturnim dobrom RH.

Ministarstvo kulture u srpnju ove godine donijelo je rješenje kojim priprema tradicijskog jela dolska torta hrapoćuša ima svojstvo zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Tako se hrapoćuša našla u društvu soparnika, sinjskih arambaša, slavonskog kulena,ličkog sira škripavca, ali i bračkog vitalca čije je tradicijska priprema također zaštićene na listi dobara od iznimne važnosti koja svjedoče o povijesnoj ukorijenjenosti svoga kraja posebice u tradicijskoj kulturi nematerijalne kulturne baštine.

Dolska je torta jedinstvena po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a dobila je naziv po lokalnom kamenu „hrapoćuša“ na koji slastica neodoljivo podsjeća. Radi se o hrapavom kamenu crvenkaste boje koji je korišten je u gradnji podzida, suhozida, stambene arhitekture i gospodarskih sklopova u Dolu.

Priprema  ove slastice kao jedna od najznačajnijih tradicija mjesta Dol koja potječe još s kraja 18. stoljeća tema je izložbe koja će se moći pogledati samo večeras i to na otvorenom – u špiljama na kojima su temeljene dolske kuće.

U sklopu Noći hrapoćuše u popodnevnim satima odvijat će se i radionica tradicijske izrade ove torte u krušnoj peći koju će voditi dolske majstorice Dubravka Gospodnetić i Barbara Matulić i otkriti svoje tajne pripreme ove slastice za koju je, između ostalog, potrebno 14 jaja i 80 dkg oraha zbog čega su je neki već prozvali bračkim slatkim afrodizijakom.

U programu proslave proglašenja hrapoćuše kulturnim dobrom sudjelovat će bračka klapa „Morbin“, a „Noć hrapoćuše“   u Dolu započinje u 21 sat.

 

1 Comment

  1. Bravo doljani, čestitke!

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)