Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 14, 2012

Splitska

Splitska

slikovito i romantično mjesto administrativno u sastavu grada Supetra. Puna kamenih kuća sa konobama, zelenih vrtova i dvorišta, broji oko 200 stanovnika. Splitska se nalazi na sjevernoj obali otoka Brača, 7 kilometara istočno od Supetra. U Splitskoj se u antičko doba nalazila luka iz koje se izvozio brački kamen korišten za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu. U neposrednoj blizini Splitske, u kamenolomima Rasohe i danas se može vidjeti reljef Herakla ukesan u stijeni, djelo jednog od bezimenih pradavnih klesara.

Splitska otok Brač

Linkovi

Saznajte više o Splitskoj putem slijedećih linkova:

Nekretnine

Ako vas zanima kupnja nekretnina u Splitskoj provjerite sljedeće linkove:

Kultura

U Splitskoj se u antičko doba nalazila luka iz koje se izvozio brački kamen korišten za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu. U neposrednoj blizini Splitske, u kamenolomima Rasohe i danas se može vidjeti reljef Herakla ukesan u stijeni, djelo jednog od bezimenih pradavnih klesara.

Splitska otok Brač

 

Pogledajte:

Herkules u Rasohama

U području između Splitske i Škripa nalaze se tri do danas nedovoljno istražena i zapuštena rimska kamenoloma: Plata, Zastražišće i Rasohe. Puni zanimljivih nalaza, reljefa uklesanih u stijeni, sakupljalištima vode izdubljenim u škrapama i tragovima nekadašnjih tehnika odlamanja blokova – pašarina, ovi kamenolomi vape za pravilnim vrednovanjem i zaštitom.

 

 

Razne informacije o uslugama

koje nisu oglašene na našim stranicama potražite na slijedećem linku:

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)