Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on sij 31, 2013

Crni dani poštanskih ureda

Crni dani poštanskih ureda

Od početka 2013. godine nekoliko poštanskih ureda HP-a na Braču radi skraćenim radnim vremenom a najavljeno je i uskoro zatvaranje istih. Na tom crnom popisu našao se i poštanski ured Sutivan.

Trenutno je radno vrijeme ureda pomaknuto sa cjelojutarnjeg na trosatno: od 12:30 do 15:30 od ponedjeljka do petka, a distribucija, tj. dostava pošte usmjerena je na ured u Supetru tako da stivanski pošćer svakog jutra odlazi u Supetar da zaduži poštu i krajem radnog vremena odlazi opet u Supetar da razduži neuručene pošiljke. Dostava paketa u Sutivan dolazi tek oko 14 sati a ne u ranijim jutarnjim satima kao nekad.

Nepotrebno je govoriti koliko poštanski ured znači za jedno mjesto koje je ujedno i općinsko središte i koliko pomaknuto radno vrijeme i dostava te otpremanje pošte i paketa ugrožavaju normalno odvijanje poslovanja lokalnih poduzetnika i dekomodiraju ostale mještane koji imaju potrebe za poštanskim uslugama. Podsjetimo se, te usluge uključuju: otpremanje brzojava, pošte i paketa, mjenjačke poslove, poslove platnog prometa (plaćanje računa, podizanje i polaganje gotovine), preuzimanje mirovine, fax uslugu, usluge kupovine telefonskih i mobilnih uređaja, telefonskih brojeva, sim kartica i paketa, kupovinu knjiga, razglednica itd.

Po ostvarenom prometu poštanski ured u Sutivanu zauzima treće mjesto na otoku pa je vrlo teško shvatiti argumente koji su pokrenuli postupak njegovog zatvaranja. Vjerovatno je svima jasno koliko postojanje poštanskog ureda doprinosi standardu života u nekom mjestu, a naročito u turističkom mjestu poput Sutivana.

Prepoznali su to još davne 1872. godine kada je 1. rujna u Sutivanu bio osnovan Brzojavni poštanski ured što se može iščitati iz zapisa pronađenog u župskoj arhivi mjesta, a danas se ta potreba dovodi u pitanje?

Bilo kako bilo općinske uprave poduzimaju određene korake da se problem rješi u interesu Bračana a i vi možete pomoći tom procesu vašim pritužbama na besplatni broj telefona HP-a za reklamacije korisnika: 0800 303 304, pa ako mislite da se pošte na Braču ne smiju ugasiti uputite vaš apel na pravo mjesto.

scan0001

 

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)