Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 16, 2012

Noć muzeja na Braču

Noć muzeja na Braču

Narodna knjižnica Sutivan po prvi put u Noći muzejaCentar za kulturu Brač i TZ grada Supetra i ove su se godine aktivno uključili u manifestaciju „Noć muzeja“ koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u cilju popularizacije muzeja u Hrvatskoj.

Tako se u Muzeju otoka Brača u Škripu održala „Večer bračkog humora”. Brojne šale i aforizmi s mirisom naftalina izdvojeni iz muzejske arhivske građe i Narodne knjižnice Supetar bili su prikazani na prigodnoj izložbi, a drugu su izložbu stvorili sami posjetitelji svojim zapisima šala o Bračanima.

Uz brojna druga iznenađenja, saznali smo značenje pojma “brački metar” u posebnoj radionici Ede Glasinovića. Za sudjelovanje je bilo potrebno ponijeti “biju” (cjepanicu). Pjevala je klapa Morbin i klapa Klesarske škole, nasmijalo nas je amatersko kazalište Bracera i pučiška dica, brojni pripovjedači i humoristi.

Pojavljivanje Narodne knjižnice Sutivan u Noći muzeja 2012. bilo je zapaženo i pohvaljeno zbog kvalitete ponuđenog programa, na čemu treba zahvaliti svim učesnicima i njihovoj kreativnosti. Program su potpomogle vrijedne stivanske udrugeSvijet kao cvijetCrno Bili Svit i Saxum.

Preko iluminacije kale kako bi se ukazalo na potrebu očuvanja preostalih kongulanih ulica, kao i suhozida na otoku Braču, pa pričaonice bračkih legendi, oživljavanja starih dječjih igara, projekcije arhivskih filmova, promocije arheoloških izložaka, uputa o vladanju iz 1893., čitanja Kavanjina, glazbene slušaonice i tople mirisne šalice čaja, ova stivanska večer svakome je po nešto darovala.

Po prvi put u Noć muzeja ove godine uključili su se Buzet, Jasenovac, Kumrovec, Metković, Senj, Varaždin, Vis, Sutivan i Hvar.

Podatak o rekordnih 325.000 posjetitelja NOĆI MUZEJA 2012 pokazuje da je Hrvatsko muzejsko društvo, u suradnji s muzejskim institucijama i ovaj put manifestaciju organiziralo s iznimnim uspjehom. U 80 gradova i mjesta muzeji, galerije i srodne ustanova u kulturi poput knjižnica, od 18 sati do sat poslije ponoći nudile su atraktivan program na 180 lokacija.

Djelić atmosfere sa stivanske manifestacije pogledajte u ovom foto albumu…

 

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)