Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on svi 14, 2012

Vidova gora

Vidova gora

najviši je vrh na jadranskim otocima (778 m nad morem). Ime je dobila po crkvici sv. Vida koja se nekada dizala na vrhu brda, a danas je u ruševinama, osamdesetak metara zapadno od terase ugostiteljskog objekta “Vidova gora”. Vidi se temelj sjevernog zida i dio polukružne apside. Crkvica je podignuta u 13. ili 14. st. Brački puk je od davnine povezivao tu planinu, oko koje su ispletene brojne fantastične priče, sa starim slavenskim bogom Svevidom, jer i neki drugi nazivi lokaliteta na Braču imaju staroslavensko podrijetlo. Mnogo prije dolaska Slavena na Jadran na vrhu Vidove gore su ilirski stanovnici imali utvrđenu gradinu, kakva je bila i Koštilo iznad Bola. Suhozidem sazidanim u krugu branili su sebe i svoju stoku od neprijatelja. Ostaci tih zidova još se mogu vidjeti na nekim mjestima. S vrha Vidove gore, gdje se danas nalaze televizijski odašiljač i kućica s gostionicom i kamenim stolovima i klupama za odmor, pruža se jedinstven pogled prema jugu. Duboko ispod je vinorodna i zelena bolska ravnica s karakterističnim šljunkovitim Zlatnim ratom koji svoj rt, prema vjetrovima u određeno doba godine, okreće prema istoku ili zapadu. Preko Hvarskog kanala, koji je ovdje najuži, prostire se plodna dolina otoka Hvara, između Staroga Grada na zapadu s jedne i Vrboske i Jelse na istoku s druge strane, a iza njih je dugi lanac gorovitog dijela otoka. Po vedrom vremenu vide se i ostali otoci i Biokovo, od poluotoka Pelješca na istoku, preko Korčule, Visa, Biševa do daleke hridi Jabuke. Kada je vrijeme osobito bistro može se katkada ugledati i vrhove apeninskih planina. Na vrhu je nakon Domovinskog rata postavljen veliki kameni križ. Zimi je Vidova gora često pod snježnim pokrivačem, pa ako su ceste prohodne i ako ne puše orkanska bura, postaje zimsko izletište otočana.

Kako do tamo?

Kako do Vidove gore

Do Vidove gore stiže se automobilom gotovo do samog vrha, skretanjem sa ceste koja vodi iz Nerežišća prema Bolu. Pješice se može doći starim putem iz Nerežišća preko “nerežiške vode” – velike stare vodospreme koja sada napaja industrijske pogone oko Nerežišća. Put se spaja sa asfaltiranom cestom prema vrhu, a desno se odvaja put za pustinju Blaca. Putem se pruža prekrasan pogled na otok preko Donjeg Humca prema Sutivanu. Moguće se i popeti iz Bola markiranom Velom stazom, strmim starim putem do vrha.

Kako do Vidove gore

2009. uređena je i otvorena Poučna staza Vidova gora, koja pješake i brdske bicikliste može provesti najzanimljivijim djelovima i usput ih naučiti ponešto o ovoj jedinstvenoj lokaciji.


Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)