robotikaU Narodnoj knjižnici u Sutivanu tijekom ljeta 2006. održana je zanimljiva radionica robotike pod vodstvom profesora Enesa Bekteševića iz Čakovca. Polaznici radionice bila su djeca u dobi od petog do osmog razreda osnovne škole a skupu opremu i softver potreban za odvijanje radionice besplatno je ustupio predavač.

Učesnici radionice upoznali su se sa robotikom kao naučnom i tehnološkom disciplinom te njenom praktičnom primjenom, upoznali su osnove programiranja i upravljanja robotima putem računala i programskog jezika Basic, te samostalno sastavili i napisali program za upravljanje jednostavnim robotskim kolicima sa pogonskim motorima i optičkim senzorom.

Oni koji su ovo gradivo brže savladali vježbali su i učili programiranje rada zahtjevnije «robotske ruke», čija je primjena veoma česta u industriji i zasnovana na potpuno istim principima rada koji su obrađeni na ovoj radionici.

Veoma široko područje primjene robota i zakonitosti te vještine upravljanja istima, učesnici su uspješno i marljivo savladali, ponajviše zahvaljujući strpljenju i stručnosti predavača, a robotika – iako predviđena u školskim programima u sklopu satova tehničke kulture, u školama Splitsko-dalmatinske županije je malo ili nikako zastupljena.

Za kraj radionice organizirana je i mala utrka robotskih vozila koje su mladi timovi sastavili i njima upravljali, ali najvažnije od svega, otvoren je put mladim umovima da se razvijaju i svladavaju nove vještine kako bi što uspješnije iskoristili svoje obrazovanje u teškoj životnoj utrci koja im predstoji.

Naravno da je veoma prigodno da se ova radionica održala u godini Nikole Tesle – jednog od največih znanstvenih umova, koji je zadužio svijet svojim pronalascima, a smatra ga se i pionirom robotike. Knjižnica je za razdoblje mjeseca knjige (listopad-studeni) osmislila još nekoliko predavanja, kvizova i projekcija vezanih za Teslin život i rad.