Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted on ruj 4, 2013

IV. festival čakavske riči

IV. festival čakavske riči

Prije tri godine, u povodu stote obljetnice rođenja velikog bračkog pjesnika Stepana Pulišelića u Škripu je započeo Festival čakavske riči “Stjepan Štefe Pulišelić”.

Ove je subote, na istome mjestu, u Muzeju otoka Brača, u njegovu rodnome Škripu održan četvrti Festival na kojemu je pred nekoliko stotina posjetitelja predstavljeno reizdanje njegove  najpoznatije zbirke pjesama „Glos sa škrop“ u povodu 40. obljetnice njezina prvog izdanja. Izdavač je Zaklada „Otok Brač – negdje između mora i zvijezda“ , a urednik ovog dopunjenog izdanja je Robi Barilla.

Pjesničku večer u Škripu organizirali su Zaklada, Turistička zajednica grada Supetra, Narodna knjižnica Supetar i Centar za kulturu Brač, a Pulišelićeve stihove govorili su brački recitatori – Maja Martinić, Sani Dragičević, Magda Marinković, Barbara Parunov, Jozo Omerović,Joško Nigoević, Magdalena Senjković, Vesna Martinić, Olga Vladilo i Zorica Juričević.

U programu su sudjelovali i klapa Mrduja, amatersko kazalište Bracera – Supetar, mladi glazbenici Gina Damjanović i Danijel Curić te  Hari Rončević.

I danas upravo kao i prije 40 godina , ljubav prema Braču u stihovima Stjepana Pulišelića jednako je svježa, a mnogi Bračani upravo u njegovim pjesmama iznova otkrivaju ljubav prema svome škoju. Mnogi su i sinoć u barba Štefinim stihovima prepoznali dijelove svoga života i življenja svojih bračkih fameji. Stjepan Pulišelić izdao je 14 knjiga čakavske poezije i proze, u svojim je pjesmama opisivao bračkoga običnog čovjeka, govorio je o  težacima i motikama, tovarima i berbi drva, opjevao ribare i marangune, kamenare i turiste.

Lekturu i korekturu sinoć predstavljenog reizdanja zbirke “Glos sa škrop” načinili su pravi znalci svoga zavičajnoga govora – akademik Petar Šimunović i dr. Lucija Puljak.

Akademik Šimunović kazao je kako je knjiga “Glos sa škrop” Stjepana Pulišelića otvorila oči mnogim čakavcima te da je izrazito sretan što poezija ovog najopsežnijeg, antologijskog čakavskog pjesnika i danas živi u puku.

Dr. Lucija Puljak iskazala je svoje veliko zadovoljstvo reprintom ove knjige kazavši kako je to zapravo čin ljubavi svih Bračana prema Braču. “Brač treba voljeti i  tako da se čuva i štiti njegov jezik, a ova je zbirka prava riznica bračkih riči i bračkoga života” – kazala je Puljak.

Pjesničkoj večeri u Škripu nazočili su i članovi pjesnikove obitelji, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, izaslanica župana i vijećnica Splitsko dalmatinske županije Danica Baričević, predstojnik Ureda državne uprave u SDŽ Veljan Radojković te saborski zastrupnik s Brača Joško Baloević.

Pokrovitelji “Festivala čakavske riči” bili su Splitsko – dalmatinska županija, Grad Supetar i Turistička zajednica grada Supetra, a vrijedne škripske žene svoju su dobrodošlicu iskazale domaćim kolačima kojima su ispratile mnogobrojne posjetitelje ove predivne večeri u Škripu.

_o

Post a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)