Ovogodišnju sezonu događanja Narodne knjižnice Sutivan na otvorenom zaključili smo 21.12. promatranjem spektakularne velike konjukcije planeta Jupitera i Saturna i tako na najljepši mogući način otvorili vrata novim radionicama i astronomskim druženjima u 2021. godini čemu se jako veselimo.

Sunce je u ponedjeljak 21. 12. 2020. izišlo i zašlo u najjužnijoj točci svoje putanje što nazivamo “zimskim solsticijem” i toga dana na našoj polutki započinje zimsko godišnje doba. Dan će biti vrlo kratak a noć duga a odmah nakon zalaska Sunca očekuje nas promatranje jedinstvene “velike konjukcije” planeta Jupitera i Saturna koju su ljudske oči zadnji put vidjele tek daleke 1226. godine. Planete će golim okom izgledati kao jedna svijetla točka na nebu a u teleskopu sa povećanjem oko 140x biti će vidljive zajedno i to će biti izuzetan doživljaj. Iako su međusobno udaljene oko 730 milijuna kilometara njihov položaj na nebu i položaj našeg planeta u odnosu na njih omogućit će ovaj poseban trenutak. Sljedeća “velika konjukcija” dogodit će se tek 15.3.2080. godine tako da će za mnoge od nas ovo biti jedina prilika u životu da svjedočimo ovom nebeskom spektaklu. Pridružite nam se u ponedjeljak od 17.00 sati na sv. Vicencu u Sutivanu!

Nastavljamo sa našom malom astronomskom školom u četvrtak 26. studenog od 18.30 na plaži Bunta u Sutivanu.
Na nebu iznad naših glava odigrava se postupna smjena ljetnih i zimskih zviježđa, ona koja su dominirala nebom prijašnjih mjeseci sada su već daleko na zapadu u večernjim satima, a na istoku se pojavljuju nova zviježđa koja će vladati zimskim nebom. To naravno ne važi za cirkumpolarna zviježda koja su nam vidljiva čitave godine na našoj strani svijeta jer se sva naizgled rotiraju oko zvijezde Sjevernjače (Polaris).
Naučit ćemo koja su to zviježđa i kako pomoću njih pronaći Sjevernjaču koja je po sjajnosti tek 49. ali nije je teško uočiti ako poznajemo susjedna zviježđa. Od “Top 20” najsjajnijih nebeskih tijela promatrat ćemo u četvrtak Mjesec, Mars, Saturn i Jupiter koji su već daleko na jogozapadu, zatim još uvijek vidljive zvijezde “ljetnog trokuta”: Vega, Altair i Deneb, a na nebu će biti i vrlo sjajne Capella, Aldebaran i Fomalhaut, a možda dočekamo i blizance Castora i Polluxa kao i sjajne divove zviježđa Orion: Betelgeuse, Bellatrix i Rigel. Naravno, upoznat ćemo i zviježđa u kojima se te zvijezde nalaze i to na zanimljiv način.
Ispričat ćemo mitološke priče koje povezuju zvjezdanog kralja Cefeja i kraljicu Kasiopeju, njihovu kćer Andromedu i junaka Perzeja, a teleskopom ćemo detaljnije pogledati kratere na Mjesecu kao i detalje zvjezdanih skupova Plejada i Hijada u zviježđu Bika i zaviriti u susjednu galaksiju Andromedu.
Mnoštvo zabave i novih spoznaja za sve uzraste!
Općina Sutivan se pobrinula da nam osigura dobre uvjete za promatranje jer će javna rasvjeta na području plaže Bunta biti isključena te večeri. Treba nam još samo topla odjeća, vedro nebo i znatiželjne oči.